Stress
Har du symptomer og tegn på stress?
Stress er desværre blevet et meget almindelig problem i vores travle moderne samfund. Symptomer på stress kan være hovedpine, søvnbesvær, raskløshed, manglende appetit, uro i kroppen, tankemylder mm.
Her er et link til Psykiatrifonden, hvor du kan finde nogle gode råd, til hvordan du spotter stress hos en kollega.
Hvad stresser dig?
Der er mange kilder til et stresset liv.
Det kan være arbejdsrelateret, hvor der er urimeligt høje krav og en arbejdsmængde, der overstiger det du for øjeblikket kan overskue.
Det kan være emotionelt stress, hvis du har været inde i en periode med store følelsesmæssige belastninger.
Det kan være symptomer og tegn på stress, der er relateret til de leveregler og værdier du bærer rundt på fra din tidlige barndom. “Alt skal være perfekt” kan være en leveregel, der meget let kan gå hen og give stress for den pågældende person.
Stress i relation til barndommen
- Har du siden du var barn lært at tilpasse dig, og har du altid været den søde og artige?
- Har du været mere fokuseret på andres behov end dine egne behov?
- Har du altid haft en tendens til at være ydrestyret – andres mening var vigtigere end din egen?
- Søgte du altid efter anerkendelse hos andre i stedet for hos dig selv?
- Kendte du ikke til ordet “Nej”?
Hvis du kan svare ja på nogle af disse spørgsmål, så kan det være at du i dit voksne arbejdsliv gentager nogle af disse mønstre.
- Har du overordenlig let ved at tilpasse dig på din arbejdsplads, og er du altid flink og venlig på arbejdspladsen ?
- Er du på din arbejdsplads mere fokuseret på andres behov end dine egne?
- Er du altid styret af ydre omstændigheder på jobbet – er andres mening altid vigtigere end din egen?
- Søger du altid anerkendelse hos andre i stedet for hos dig selv?
- Kan du sige fra på din arbejdsplads?
Hvis du også kan svare ja på nogle af disse spørgsmål og samtidig føler dig stresset, så er der måske grund til at starte et samtaleforløb hos mig.
Der er en vej ud af stress – terapi.
Heldigvis er der en vej ud af et stresset liv. Vejen går ind i dig selv. Ind hvor du mærker din krop og er tilstede i nuet med bevidst nærvær.
Jeg har personligt oplevet stress – og jeg har også fundet vejen ud igen. Denne personlige erfaring er med til, at jeg lettere kan se situationen fra din side, når du kommer og fortæller om, hvordan det er at have stress.
Lad os sammen finde netop dét der skal til, for at du finder vejen ud af din stressede hverdag. Finder din vej ud af stress – ind i dig selv.
Emner i et Stress forløb
Det første spørgsmål, du gerne vil ha svar på er måske: Hvad er stress?
Først og fremmest er det vigtigt at forstå at din stress reaktion er din krops helt naturlig reaktion på en urimelig overbelastning.
Vi vil kigge på de stress symptomer du mærker. Vi vil se på den arbejdsbelastning du har været udsat for. Og allerede her kan du måske få en realistisk fornemmelse af, at du har udsat dig selv for en større belastning end du – i din nuværende situation – har kunne overkomme.
Undgå stress
Det næste step er et spørgsmål om hvordan du lige nu undgår stress.
Du skal lade alle problemer, opgaver, planer, valg mm. ligge. Det eneste du skal fokusere på er hvordan du undgår stress.
At undgå stress kræver struktur på hverdagen. Derfor vil vi sammen finde nogle generelle aktiviteter i din hverdag, som i den nærmeste fremtid er at betragte som dit arbejde. Eneste kriterium for aktiviteterne er, at de ikke stresser dig.
Lystbetonede aktiviteter
Du skal med andre ord finde aktiviteter du har lyst til, aktiviteter der giver dig energi. Du kan måske blive udfordret på dette punkt, og du kan få dårlig samvittighed over at du svigter din ægtefælle eller andre familiemedlemmer. Hvis den dårlige samvittighed melder sig, så prøv at vende situationen 180 grader. Ville du synes det var ok, hvis din ægtefælle var stress ramt og i en periode havde brug for udelukkende at fokusere på egne behov?
Stress-af aktiviteter kunne være: Gå en tur, mindfulness/nærværs øvelse, læse en bog, se en go film/serie, få en massagebehandling, let havearbejde, yoga øvelser, meditation, kigge ud ad vinduet.
Energien vender tilbage
Når du har i en periode har fokuseret på aktiviteter, der er lyst betonet og som ikke stresser dig, så vil din nervesystem langsomt falde til ro.
Du vil på et tidspunkt begynde at mere energi og få impulser til at ville noget mere, impulser til at komme igang med noget mere udadrettet.
Den ny-vundne energi skal du KUN bruge på noget der giver dig mere energi. Du kan evt. få lyst til at gå med ud og spise med nogle venner. Det er helt i orden, så længe du mærker at det giver dig energi. Når eller hvis du mærker at det bliver for meget og du bliver drænet for energi, så skal du være tro mod det du mærker. Dine venner vil helt sikkert forstå at du har behov for at trække dig.
Langsom opstart
Når du på et tidspunkt får så meget energi at du er klar til at starte på arbejde igen, så er det vigtigt at du får aftalt en langsom opstart med din chef.
Værdiafklaring
Et vigtigt emne i forbindelse med at sikre, at du ikke falder tilbage i stressproblemer, er en værdiafklaring.
Dine værdier er også dem du styre dit liv efter. Og har du nogle uhensigtsmæssige værdier og vaner, risikerer du at styre lige tilbage i stress, hvis du ikke får revideret dine livsværdier.