Uro og angst? Bliv dus med dine følelser

En case historie omkring Lise*, der havde uro og angst

Lises historie*

Lise er 55 år, hun er pædagog og har familie med mand og 3 børn.
Udadtil virker hun glad og frisk, og hendes kollegaer beskriver hende som overskudsagtig med energi og god til at overholde aftaler.

Alene fylder angsten mest

Indvendigt er Lise imidlertid plaget af uro og angst.
Det er mest når hun er alene, at uroen melder sig. Og det er mest i pressede situationer at det er værst. Lise har netop haft en periode med meget overarbejde. Og hun føler konstant at hun ikke slår til i sin jobfunktion. I denne periode har hun haft meget indre uro og angst.

Angstfyldte tanker og billeder

Hun får af og til nogle indre billeder og frygtelige tanker om at komme til at gøre hendes elskede familie fortræd. Tænk hvis jeg mistede kontrollen og uforvarende kom til at skade min familie. I aller værste tilfælde, siger hun: “Tænk hvis det slog klik for mig, og jeg kom til at dræbe min familie. Det vil være så frygteligt.”  Lise har gennem noget tid prøvet at aflede sin opmærksomhed for at komme til at tænke på noget rart. Det lykkes også nogle gange, men ikke altid.
Derfor har Lise valgt at tage kontakt til mig, for at indlede et forløb hos mig.

Erfaringer med uro og angst fra mit virke som psykoterapeut

Jeg møder ofte klienter, der ikke hviler i sig selv.
Disse klienter kan have en indre uro og angst, der kan være meget ubehagelig.
Som i Lises tilfælde, kan angsten komme til at fylde så meget at det påvirker  humøret, hverdagen og den generelle trivsel.
Der er mange forskellige former for angst, her kan bl.a. nævnes:

Social angst,

hvor du frygter samværet med andre mennesker (typisk mange mennesker), og hvor du frygter hvad andre vil sige om dig

Panik angst,

hvor du kan begynde at svede og få katastrofe tanker omkring en forestående begivenhed eller opgave.

Specifik angst,

hvor der er tale om isolerede fobier. Det kan være angst for edderkopper. Hvis du har en forbi overfor edderkopper, så vil den blotte tilstedeværelse af en edderkop få dig til at ryste og du vil føle øjeblikkelig ubehag i form af indre uro og angst. Dine tanker vil begynde at køre i ring og du vil have svært ved at tænke rationelt.

Generaliseret angst,

er en vedvarende bekymring og uro, der ikke kan relateres til en bestemt situation. Det er mere som en grundtone af uro og angst.

Se evt. mere om angst på psykiatrifondens hjemmeside

Der er en vej ud af uro og angst

Jeg ser heldigvis mange klienter der finder ind til den ro, som vi alle besidder i vores inderste kerne.
I Lises tilfælde startede vi samtale forløbet med at kigge lidt på hvad tanker egentlig er. I en stille og rolig stund hos mig i min praksis kunne vi hurtig blive enige om at tanker ikke er farlige. Ligesåvel som ubehagelige følelser ikke er farlige. De gør ondt – ja, men de er ikke farlige.
Jeg startede således med en kognitiv tilgang. Lise fik logiske forklaringer på hendes tilstand, og hun fik en forståelse for sammenhængen mellem hendes pressede situation på jobbet og hendes tankemønstre. Det gav hende lidt mere ro.

Den videre vej gik via kroppen

Den næste session med Lise var en måned senere. Hun havde stadig lige travlt på arbejde. Selvom hun synes, at der var lidt mindre uro og angst, så var det alligevel stadig som om, at hun flygtede fra sig selv.

Vi gik i gang med en dybere undersøgelse af de svære tanker og af de uhyggelige billeder. Vi undersøgte hvordan  Lise mærkede det i hendes krop.
Det var svært for Lise, for hun var ikke så glad for at skulle mærke sin krop. Hun havde en fornemmelse af at uroen var i hendes krop, og derfor ville hun hellere undgå at mærke hendes krop.
Vi lavede nogle øvelser omkring kropsbevidsthed og mindfulness. I starten var det smertefuldt og Lises krop rystede og hun mærkede massiv uro og angst. Langsom klingede det dog af og blev afløst af stilhed, ro og harmoni.

Terapi i ca. ½ år

Vi fortsatte med at mødes ca. hver måned i et halvt år.
Lise havde sagt fra overfor overarbejde. Hun var begyndt at dyrke yoga og var i det hele taget blevet mere kropsbevidst. Det største forandring for Lise var den indre ro hun var begyndt at mærke. Dybt nede – nedenunder al uroen og angsten – havde Lise fundet en ro, der gav hende en dyb forankring, der gjorde, at hun for første gang længe følte sig stærk.

Føler du utryghed, uro eller angst?

Kan du genkende nogle af disse ubehagelige tanker og smertefulde billeder?
Så kunne det måske være værd at overvej at starte et forløb hos mig.
Det er altid svært at sige, hvornår man kunne have gavn af at snakke med en professionel terapeut om sine problemer. Ofte kan vi heldigvis klare de fleste problemer selv eller med hjælp fra familien og gode venner.
Andre gange er det nødvendigt at søge hjælp  hos en psykolog eller en psykoterapeut.

Du er velkommen

Hvis du har brug for støtte og hjælp til at komme videre i dit liv, så skal du vide, at du altid er velkommen hos mig.
Du er velkommen til at kontakte mig for yderligere information.

Du kan også gå direkte ind og booke en tid hos mig.

Jeg er både psykoterapeut og massageterapeut. Krop og psyke hænger uløseligt sammen, og det kan være at du vil have gavn af en kombination af samtaleterapi og massagterapi.

Se mere om psykoterapi her

Se mere om mig her.

* Den klient case jeg her refererer til er anonymiseret. Jeg har ændret på forskellige faktuelle ting, så som navn, alder mm. Jeg har tilføjet nogle generelle symptomer og mønstre, som ikke nødvendigvis har med denne klient at gøre, men som er med til at give et klarer billede af problematikker omkring uro og angst.