Svært ved at sige fra? Stress og barndomsproblematikker

Er du stresset? Og har du svært ved at sige fra?
Læs her om hvordan stress kan have rod i barndommen.

Svært ved at sige fra

Jeg har skrevet speciale om sammenhængen mellem stress og barndomsproblematikker.

Stress – en folkesygdom

30.000 danskere er sygemeldt hver dag med stress, og WHO forudser at om 10 år vil halvdelen af alle dødsfald have en eller anden sammenhæng til stress. Dystre tal.
Vi er nød til at få øjnene op for disse alarmlamper, der blinker mørkerødt.

Årsager til stress

Der kan være mange årsager til stress. Ydre omstændigheder med alt for stort arbejdspres, umulige arbejdsforhold, pres fra chefer, besparelser og fyringer i organisationen. Alt sammen ting der kan være svære at påvirke for den enkelte.
Min vinkel på stress er baseret på det du selv kan påvirke: Din egen tænkning omkring din arbejdssituation, din egen opfattelse af dig selv, din angst for konsekvenserne ved at sige fra, din higen efter anerkendelse fra din chef.
Måske er du ikke særlig opmærksom og bevidst omkring dine handlemønstre og din opfattelse af din egen situation?
Du har allerede taget det første skridt ved at læse denne artikel.

Jeg har selv været stress ramt. Læs mere om mig her.

Hvis du starter en samtale forløb hos mig, har jeg en køreplan for hvordan du hjælper dig selv ud af stress.

Hvis du gerne vil starte et forløb hos mig eller har spørgsmål, så se her for kontakt info

Svært ved at sige fra? Hvordan kan det være?

I mit speciale sammenstiller jeg situationer i barndommen med situationer i det moderne arbejdsliv.
I barndommen var der måske sider af dig, som ikke altid blev værdsat af dine forældre. Disse sider – vrede for eksempel – gemte du så væk. Du gjorde det fordi du grundlæggende har brug for at blive anerkendt og elsket som du er. Det er et eksistensvilkår. Derfor var der gode grunde til at du gemte de sider væk, som ikke blev værdsat.
Således er du nu ikke anerkendt for den du er – dybest set -, men i stedet anerkendt for at have tilpasset dig. Anerkendt for at have gemt sider af dig væk.
Dette skaber imidlertid en ydrestyring, hvor du hele tiden er på arbejde. Hvor du hele tiden er på arbejde i “rollen” som den “tilpassede”. Du har brug for anerkendelsen, og du har aldrig lært at anerkende dig selv for den du virkelig er. Du er derfor nødt til at få anerkendesen fra andre – eksempelvis din chef.
Når du på den måde er afhængig af anerkendesen fra din chef, så er det, at du har svært ved at sige fra. Så er det svært virkeligt at sige “NEJ”.

Se mere om samtale terapi her

Når opgavebunken i forvejen er stor på dit skrivebord, og chefen kommer og lægger endnu en opgave på dit bord – hvad siger du så?

Vil du lære at sige fra?