Første uge på caminoen – sindet falder til ro

Camino del Norte.

Jeg har nu vandret i en uge på Camino del Norte. Noget af tiden alene, og noget af tiden med min kære livsledsager, Camilla. Det har været en skøn forandring at vandre langs den spanske nordkyst i stedet for at vandre på den franske camino, der ligger lidt længere inde i landet. Kyststrækningen er umådelig flot med stejle klipper direkte ud Biskayen blandet med små og store sandstrande. Som pilgrim på den nordlige rute er du helt din egen – på godt og ondt. Der er slet ikke samme serviceniveau med caféer i enhver lille landsby du passerer. Her skal du i langt højere grad sørge for at ha mad og drikke med i rygsækken til dagens vandring. Her har du så til gengæld vide muligheder for at fordybe dig i dit indre liv.

Nuets Himmel af Jes Bertelsen

Samtidig med min camino vandring læser jeg Jes Bertelsens “Nuets Himmel” om veje frem mod oplysning.
Jes fremhæver her fire aspekter:

  • Neutral iagttagelse
  • Valgløs opmærksomhed
  • Ikke aktivitet
  • Transsproglig

Disse aspekter har jeg forsøgt at “gå med” på mine daglige vandringer.
Jeg fornemmer at det er vigtige aspekter, som jeg også i min daglige meditations praksis derhjemme gør brug af. Måske har jeg bare brugt nogle lidt andre indgangsvinkler.
Her på caminoen har jeg ved brug af de 4 aspekter opnået et fornemmelse af dyb ro i sindet og jeg har følt mig som en del af noget større.
Camino vandring på den nordlige rute byder osse på mange distraktioner i form af strandliv, surfere, badeferie turister mm.
jeg har sammen med Camilla taget nogle pauser fra caminoen, hvor vi har nydt de herlige nordspanske strande.
For igen at vende fuldt og helt tilbage til camino energien, har Jes Bertelsens bog være et godt anker.

Neutral iagttagelse

Når jeg vandre, så har jeg i perioder været bevidst om at indtage en ikke dømmende holdning. En ikke vurderende holdning. Når det har været hårdt en dag, så har det været godt at være bevidst om at “det er som det er.” Altså neutral iagttagelse.

Valgløs opmærksomhed

Jeg har også øvet mig i en valgløs opmærksomhed. I vores normale dagligdag er vi tilbøjelige til hele tiden at vælge og fravælge. hele tiden at sige ja til noget og nej til noget andet. For mig har det været lærerigt at være valgløs opmærksom under vandringerne. Der sker det der skal ske.

Ikke aktivitet

Ikke aktivitet er det tredje aspekt. Og her er det ikke aktivitet i sindet jeg henfører til. At stoppe sindets evige tankeaktivitet er i sig selv forløsende. Jeg har i perioder i løbet af dagen bevidst “tømt” sindet for tanker.

Transsproglige

Det sidste aspekt kan være vanskelig helt at efterleve på en camino vandring. For her drejer det sig om at få kontakt med det transsproglige. Som mennesker er vi konstant på udkig efter det genkendelige. På udkig efter noget vi kan “putte ned i sproglige kasser”.  Når jeg går på caminoen, så spejder jeg for eksempel efter gule pile. Hele tiden er jeg på udkig efter en gul pil, der fortæller mig at jeg er på rette vej. Det er meget godt i forhold til at finde vej. Det er imidlertid ikke hensigtsmæssigt i forhold til at holde sindet åbent for det ukendte. Så i mellemrummet mellem de gule pile har jeg arbejdet med at være defokuseret og åben over for de indtryk jeg har mødt på min vej.

Buen camino 🙂