Er du udsat for livsfarlig ledelse? Det kan give stress.

Er du udsat for livsfarlig ledelse?

Livsfarlig ledelse - Stress

Livsfarlig ledelse giver stress

Christian Ørsted har skrevet en meget fængende bog omkring hvordan moderne ledelse er årsag til at mange i dag bliver ramt af stress.

Christian Ørsted

Hvis ansvar og indflydelse  følges ad, er der som regel balance i en medarbejders arbejdsliv. Lavt ansvar og lav indflydelse kan være ok for rigtig mange mennesker. For ambitiøse medarbejdere giver det mening at have højt ansvar, hvis indflydelsen samtidig følger med. Mange i specialist funktioner trives med lavt ansvar og stor indflydelse.
Det er derimod  en giftig cocktail hvis en medarbejder har stort ansvar men ingen eller meget lille indflydelse. Og denne cocktail er stressfremkaldende.

Har du brug for en samtale om dette?

Anerkendelse

De fleste mennesker synes at det er rart med anerkendelse. Det er imidlertid ikke ligemeget hvordan denne anerkendelse kommer til udtryk. Hvis lederen giver anerkendelse i form af belønning, så siger forfatteren, at det ikke betaler i længden.
Flere undersøgelser viser at medarbejdere, der er blevet ramt af stress, blev stresset fordi de var vant til at få anerkendelse, og   “deres behov for anerkendelse fik dem til at arbejde ud over kanten”

Optimering af menneskelige ressourcer

Ørsted har en kritisk vinkel på coaching og spørgsmål om anerkendende ord som: “Du gør det godt, men du har større potentiale”. Det giver stress. Moderne Human Resource Management gør dermed den menneskelige bevidsthed til en teknisk størrelse, der skal rettes og optimeres.
Før skulle maskiner optimeres. Nu skal menneskers “videns -produktionsapperat” optimeres med kompetenceudvikling.
Det skaber i sig selv stress, når der er fokus på et mål og fokus på hvordan den enkelte medarbejder kan opbygge kompetencer så mål kan nås.

Vi skal i stedet tro på at medarbejdere er gode nok som de er. Og de evner som den enkelte har skal bruges og arbejdet skal i højere grad tilpasses dette. I stedet for omvendt.

Om mig

Årsager til stress

Der er i følge Christian Ørsted  3 grunde til at medarbejdere fortsætter ud over grænsen og bliver stressede:
1) gruppedynamik. Fornemmelsen af at tilhøre en gruppe og frygten for at blive udstødt.

2) Solidaritet. Frygten for at svigte andre.

3) Ledere er rollemodeller

Og for at fastslå alvoren af forfatteren budskab, så kommer der lige et par hårde facts til slut:

6 ud af 7 virksomheder i dagens Danmark, har ikke en stresspolitik, der beskriver hvordan virksomheden håndtere en stressramt medarbejder.

WHO vurdere at halvdelen af alle dødsfald om 10 år vil være stressrelateret.

Kontakt info